Miten elämäntaparemontti on vaikuttanut unirytmiini? Iltavirkusta aamuvirkuksi

Olisikohan ollut viime syksynä, kun aloin treenaamaan unirytmin kääntämistä tämän elämäntaparemontin myötä. (Kiitos tämän menaisten artikkelin joka herätti mielenkiintoni ja päätin testata oisko musta muuttumaan). Ennen ei ollut mitenkään tavatonta valvoa vapaapäivinä aamuyöhön saakka ja valitettavasti kävin iltakoulua joka vielä omalta osaltaan mahdollisti tän rappiollisen unirytmin ylläpidon. 
Työelämässä ollessani saatoin valvoa alkuviikosta ja nukkua vain muutaman tunnin yöunet, jonka jälkeen loppuviikosta työpäivän jälkeen menin päiväunille ja heräsin vasta seuraavana aamuna. Fiksua? Ei. Kuluttavaa? Jep.

Kyllästyin syksyllä siihen fiilikseen, että en hallitse elämääni ihan täysin ja ehkä tavallaan rupesin opettelemaan tietyissä asioissa aikuiseksi, heh. Oonhan aina ollut sitä mieltä, että en "varmasti ala elämään aamuvirkkuna vain koska yhteiskunta niin haluaa, perkele!"

Onko iltavirkun mahdollista sitten muuttua aamuvirkuksi, vai onko aamuvirkkuna olo vaan teeskentelyä ja kärsimystä?

Aamuvirkkuna töissä heti seitsemältä ja silti hymyilyttää! Työvaatteiden päällä hennesistä ostettu poncho joka on ihana ja jonka alle päiväkodissa lapset pääsevät istumaan kun tulevat syliin. <3 

Mun elämään aikaisin nukkumaan meneminen ja sitä myötä tulleet paremmat yöunet sekä rauhalliset aamut ovat vain vaikuttaneet superpositiivisesti:

- Ajatus kulkee paremmin kun herään aamulla enkä iltapäivällä ja herään muutenkin hyvin nukkuneena ja pirteämpänä
- Olen löytänyt täydellisen tuntimäärän nukkumiseen: noin seitsemän tuntia yössä, vähempi tai enempi unta ja herään varmasti tahmeasti.
- En koe tarvetta torkuttamiselle vaan herään heti kun herätyskello soi
- Saan päivän aikana enemmän asioita aikaan ja olen selkeästi tehokkaampi tällä unirytmillä
- Näen enemmän päivänvaloa

Minkälainen unirytmi mulla sitten on? Yleensä arkipäivisin työt ajoittuvat välille 06.20-17.10, mutta tämä ei juurikaan vaikuta unirytmiini, paitsi 6.20 vuoro kylläkin, kun sängystä pitää nousta 4.45.

Menen yleensä illalla nukkumaan kymmenen ja kahdentoista välillä. Aamulla herään tuntia ennen lähtöä, jotta ehdin suorittaa pakolliset aamurutiinit ja hei, aamurutiineista tuleekin ihan oma postauksensa! :) Viikonloppuisin valvon pidempään, mutta herään automaattisesti viimeistään yhdeksään mennessä, ilman herätyskelloa. 

Ymmärrän että vuorotyössä unirytmin ylläpitäminen ei välttämättä onnistu, mutta itselläni on siitä hyvä elämäntilanne, että pystyn ylläpitämään tätä rytmiä hyvin.

TLDR; Jep, aamuvirkkuna elämä on helpompaa. 

Ei kommentteja